Voedsel: van de mond via de buik naar de hersenenWat gebeurt er als u snel eet?Waarom doet snel eten snel verdikken?Hoe kan langzaam eten helpen vermageren?Hoe kunt u zich dwingen om langzaam te eten?
Voedsel: van de mond via de buik naar de hersenen
Zo gauw we beginnen te eten, komt een opmerkelijke reeks fysiologische, biochemische, neurologische en hormonale reacties op gang. Allemaal eindigen ze in de hypothalamus, een zone in de hersenen waar een soort computer zit die uw eetlust en verzadigingsgevoel stuurt en ook de informatie verzamelt die in de loop van de maaltijd door tal van neurologische receptoren wordt doorgegeven.
Al in uw mond sturen deze receptoren de eerste informatie door over de smaak, de geur, de samenstelling en de consistentie van wat u eet. Als reactie daarop worden hormonen afgescheiden die uw eetlust en verzadigingsgevoel regelen.
Daarna volgt de informatie die vanuit uw maag is verstuurd. Die informatie gaat over de hoeveelheid voedsel en wordt doorgegeven door receptoren die reageren op het uitzetten van de vaatwanden.
Als de voedselbrij nog later in het spijsverteringskanaal aankomt, wordt een nieuwe reeks hormonen afgescheiden die reageren op uw verzadigingsgevoel (u hebt genoeg).
Vanuit uw spijsverteringskanaal wordt ook nog informatie verstuurd naar uw verzadigingscentrum over de voedingsstoffen die u hebt opgenomen (eiwitten, vetten, koolhydraten). Die voedingsstoffen beïnvloeden immers uw verzadigingsgevoel.
Wat gebeurt er als u snel eet?
Als u snel kauwt of elke hap meteen doorslikt, krijgen de eerste gegevens niet de tijd om zich naar de ‘verzadigingscomputer’ in uw hersenen te begeven en start de pc niet.
De computer kan dus ook niet de volgende gegevens registreren die de receptoren in uw maag versturen en die de hoeveelheid voedsel aangeven die u hebt ingenomen. Of hij registreert ze slecht omdat de wand van de maag, die eerder stijf is, niet op de juiste manier reageert.
Het duurt 15 tot 20 minuten voor uw verzadigingscentrum op gang komt. Dat centrum is een erg gesofistikeerd systeem dat gestuurd wordt door specifieke neurotransmitters.
De productie van die neurotransmitters wordt in gang gezet door het kauwproces! Dat proces start de pc.
Waarom doet snel eten snel verdikken?
Als u uw maaltijd in 20 minuten naar binnen werkt, hoeft het niet te verbazen dat er overal bugs opduiken en dat uw verzadigingscentrum niet of niet goed werkt.
Als u van tafel komt of ergens een broodje of een hamburger hebt gegeten, hebt u het gevoel dat uw maag vol is. Maar dat gevoel verdwijnt al na twee of drie uur en dan hebt u weer trek in eten. En dat doet u dan ook, want anders voelt u zich niet lekker.
Op die manier neemt u extra vetten en suikers op die u helemaal niet nodig hebt.
De vetten en suikers die u tijdens uw maaltijd hebt binnengekregen, zijn niet behoorlijk geregistreerd maar zitten wel in uw lichaam. En de overbodige vetten en suikers van uw tussendoortjes worden omgezet in vet dat zich bij voorkeur in uw buikzone nestelt, want daar is het altijd welkom!
Als u uw bord in twee of drie minuten leegeet, zult u nog een tweede keer opscheppen. Al was het maar om de andere disgenoten die nog niet halfweg zijn, gezelschap te houden. Of omdat u niet eens gemerkt hebt wat u gegeten hebt.
En zo gaat u twee keer meer eten, veel meer dan uw lichaam nodig heeft. Vandaar de overtollige calorieën en de vetopslag in uw buikzone.
Hoe kan langzaam eten helpen vermageren?
Heel eenvoudig omdat u door traag te eten uw ‘verzadigingscomputer’opnieuw opstart!
Als u elke hap goed kauwt, hebben de neurotransmitters die de pc in gang zetten de tijd om hun werk te doen. De informatie die verstuurd wordt - eerst door de receptoren in uw mond, daarna door die in uw maag en tot slot door die in uw spijsverteringskanaal - zal goed leesbaar zijn.
Uw hersenen zullen alles systematisch registreren en de hoeveelheid eiwitten, vetten, koolhydraten en calorieën bijhouden. Ze zullen geleidelijk aan signalen doorsturen die u zullen doen vertragen en waardoor dat wat nog op uw bord ligt u almaar minder zal smaken. Uiteindelijk zal het ‘stopsignaal’ aankomen en zal uw eetlust verdwijnen.
U zult zo dus minder eten! U zult geen zin hebben om twee of drie uur na uw maaltijd te eten en u zult zich ook geen tweede keer bedienen. U krijgt dus geen overtollige calorieën binnen en er wordt dus ook geen vet aangemaakt en gestockeerd.
U zult automatisch vermageren en uw buikje zal verdwijnen. Niet in één keer, maar langzaam maar zeker.
Hoe kunt u zich dwingen om langzaam te eten?
Mensen die snel eten, denken altijd dat ze gewoon niet anders kunnen. Niets is minder waar!
In het begin zult u zich natuurlijk moeten dwingen om te kauwen. Doe dat ook met puree, pasta, burgers en andere soorten voedsel met een zachte consistentie.
Maar al heel gauw zult u de smaken en aroma’s meer beginnen te ‘smaken’, u zult weer plezier krijgen in het proeven en het zal u niet eens moeite kosten.
Maar de beste manier om langzaam te eten, is om geen zacht voedsel te eten! Vast en/of knapperig voedsel is altijd moeilijker om in te slikken zonder kauwen.
Schoolvoorbeelden van vast voedsel zijn groenten (ze mogen dan wel niet plat gekookt zijn) en volkorenbrood. Bovendien bevatten ze veel vezels. Die vullen uw maag en zullen de receptoren voor de hoeveelheid voedsel prikkelen!
Zo hebt u alle kaarten in handen om de overtollige kilo’s en uw buikje kwijt te raken. Zorg er daarnaast ook voor dat u voldoende beweegt en u vangt twee vliegen in één klap.
Artikel gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtist op 17/12/2012